Gebruik van lijnoliewax

Lijnoliewax (transparant)
Voor hout, steen en beton: vloeren en meubels en voor het onderhoud van uw schilderwerk. Rendement van 30 tot 50m² per liter.
Lijnoliewax is een 100% natuurlijk en veilig product voor de afwerking van uw houten meubels en vloeren en voor het onderhoud van uw met lijnolieverf geschilderde schilderwerk. Het is gemaakt van lijnolie en bijenwas. Het is voedend, waterafstotend en beschermend. Het is ook geschikt voor het afwerken van ongeglazuurde tegels, stenen en betonnen vloeren, en voor de transparante afwerking binnen en buiten van houten en stenen ondergronden. Dit product is zeer eenvoudig te verwerken en te onderhouden. Het biedt u het onderhoudsgemak van een transparante lak maar dan met de natuurlijke uitstraling van een was. U kunt uw vloer gewoon dweilen en koffie en wijnvlekken zullen geen sporen achterlaten.

Onderhoud bestaand schilderwerk
Veeg eventueel losgekomen pigment weg en was het houtwerk met Allbäck lijnoliezeep of lijnoliezeep extra (bij schimmel- en algenaangroei en sterk vervuilde ondergronden). Spoel na en laat drogen. Breng een dunne laag wax aan met een doek of ruwe spons (met een zachte spons brengt men gemakkelijk een te dikke laag aan). Neem na ongeveer 15-20 minuten de overtollige was op met een schone doek. Wacht hiermee niet te lang, want dat doet afbreuk aan het resultaat.

Kleurwax

Afhankelijk van de ondergrond ligt het verbruik op 30 tot 40m2 per liter.
Onze kleurwax (en lijnoliewax) is geschikt voor het afwerken, beschermen en waterafstotend maken van onbehandeld hout zoals vloeren, meubels, houten plafonds en lambriseringen.

Voorbereiding
Voor gebruik van Allbäck kleurwax of transparante wax op oppervlakken die eerder zijn behandeld met andere olie- of wasproducten, eerst onze producten op geschiktheid testen. Eerder gebruikte of behandelde oppervlakken moeten goed worden geschuurd om een ongelijkmatige afwerking te voorkomen. Maak een proefstuk!
Indien een minder kleurende wax wenselijk is, kan de transparante lijnoliewax met kleurwax tot de gewenste dekking worden gemengd. De verschillende kleurwaxen kunnen onderling ook worden gemengd tot nieuwe kleuren. Check de kleur op een proefstuk.

Eerste laag
In principe is 1 laag wax aanbrengen voldoende.
Vieze oppervlakken eerst schoonmaken met lijnoliezeep opgelost in water (1dl op 10 L water). Spoel na en laat het oppervlak drogen of gebruik een waterstofzuiger. Wanneer na het schoonwassen en opdrogen van onbehandeld hout de houtvezel rechtop gaat staan, deze eerst glad schuren, met fijn schuurpapier, korrel 120. Daarna stofvrij maken. Breng dan de wax aan met een doek of ruwe spons (met een zachte spons wordt gemakkelijk een te dikke laag wax aangebracht). Werk in de lengterichting van de houtnerf met een paar planken tegelijk. Laat de wax gedurende 15-20 minuten inwerken. Neem dan de overtollige wax op met een handdoek. Voel met uw vingers of alle overtollige wax is verwijderd. Neem eventuele resten op met een handdoek. Wacht u langer dan 15-20 minuten dan kan het zijn dat de overtollige wax alleen nog met een (boen)machine verwijderd kan worden. Bovendien kan een teveel aan wax een lelijk, kleverig eindresultaat en een ongelijkmatige glans opleveren.
Wanneer uw object, meubel of vloer droog is, binnen enkele uren, kijkt u of de de kleur bevalt en of deze een mooi gelijkmatig resultaat laat zien. Bent u tevreden dan kunt u daarna uw object, meubel of vloer boenen voor meer glans. Boen met een doek of een oude nylonkous. Er kan ook een boenmachine worden gebruikt. Controleer voor het boenen of ook de knoesten goed droog zijn. De droogtijd van knoesten kan langer zijn dan de rest van het hout. Na 1 tot 2 dagen doordrogen is de wax uitgehard.

Ongelijkmatige glans
Afhankelijk van de kwaliteit van het hout en het opnamevermogen ervan, moet het oppervlak eventueel een 2e keer worden behandeld. Dit is het geval als ondanks het juist aanbrengen van de 1e laag, het eindresultaat toch geen gelijkmatige glans laat zien. In dit geval 1 tot 2 dagen wachten tot uw object, meubel of vloer goed droog is, deze schuren met fijn schuurpapier, korrel 120, stofvrij maken en nogmaals met wax behandelen. Gebruik bij voorkeur de kleurloze lijnoliewax voor de afsluitende behandeling, aangezien deze iets vetter is dan de kleurwax en gemakkelijker kan worden geboend.

Meer kleur gewenst
Het kan ook zijn dat u meer kleur wenst op uw object of vloer. In dat geval kunt u gewoon een tweede laag wax aanbrengen.

Vergeling
Kleurwax wit vergeelt op plaatsen waar minder daglicht bij komt. Op donkere plekken kan het kleurverschil aanzienlijk zijn.

Opgelet! Risico voor zelfontbranding in poreus materiaal.
Poetsdoeken e.d. in water leggen, uitwringen en in een afgesloten plastic zak bij het huisvuil weggooien.